Mitä ja miksi kannattaa esikasvattaa itse?

Maaliskuun valo saa aikaan sen, että monet keittiönpöydät ja ikkunalaudat täyttyvät maitopurkeista ja kananmunakennoista, joista puskee pian pieniä taimia valoa kohti. Helposti kuitenkin innostuu liikaa, vaikka kannattaisi ensin miettiä, mitä on hyvä esikasvattaa itse ja mitä taimia voi ostaa valmiina.

Itse olen ollut vähän laiska esikasvattaja, koska olen myös laiska kastelija. Huonosta kastelukyvystä johtuen pienet taimet tuppaavat minulta usein kuolemaan, ja koska tilaakin on oikeastaan aika vähän, olen pitänyt esikasvatettavat taimet minimissä. Asiaa on auttanut myös se, että olen joka vuosi saanut tärkeimpiä taimia äidiltäni. Puutarhurin vihreä peukalo taitaa kuitenkin vihertyä minussa vuosi vuodelta lisää, koska taas kerran löysin itseni hypistelmässä siemenpusseja ja kylvämässä siemeniä pieniin purkkeihin. Joku järki täytyisi touhussa kuitenkin pitää, joten lähdin tänä vuonna esikasvatuksiin näillä periaatteilla.

Mieti mitä tarvitset

Jos pihalla ei ole kasvihuonetta eikä oikein muutakaan lämmintä paikkaa tomaateille, ei ehkä maksa vaivaa kylvää koko pussillista tomaatinsiemeniä. Meillä ei vielä kasvihuonetta ole, joten olen yleensä ostanut torilta pari valmista tomaatintainta ja kasvattanut niitä puuvajan lämpimällä seinustalla. Joinain kesinä satoa ehtii tulla hyvin, toisina taas ei niinkään. Tomaatin taimista tulee itse kasvatettuna helposti honteloita, joten muutama euro torin taimista ei ole tuntunut uhraukselta.

Yritä olla kylvämättä kaikkia siemeniä

Kannattaa pitää järki mielessä myös kylvettyjen siementen määrän kanssa. Mikä siinä onkin, että tekisi aina mieli kylvää koko pussillinen, kun kuvittelee, etteivät ne kaikki kuitenkaan idä. Mitä pienemmät siemenet, sitä varmemmin niitä päätyy multaan liikaa. Itse kylvin juuri ihan liikaa idänunikon ja lehtosinilatvan siemeniä, vaikka epäilen, mahtuuko kukkapenkkiin niin paljon uusia taimia.

Suosi helppoja loppukevään kasveja

En ole kovin innostunut esikasvattamaan kasveja, joiden siemenet pitäisi panna multaan jo varhain kevättalvella. Ne vain vaatisivat satsausta lisävaloon ja olisivat vain pitkäaikainen riesa, kun sitä paljonpuhuttua tilaa ei kuitenkaan ole liikaa. Niinpä helpompaa onkin esikasvattaa vaikkapa kesäkurpitsaa, avomaankurkkua, jättikurpitsaa tai koristekrassia, jotka vaativat vain lyhyen esikasvatuksen. Keväämmällä taimia ei myöskään tarvitse pitää koko aikaa sisällä, vaan ne saa vietyä lämpiminä päivinä ulos.

Kasvun ihme

Joka ikinen kerta on ihmeellistä ja mahtavaa, kun siemenet heräävät eloon. Monen kasvin kohdalla rahallinen säästö itse esikasvatetuissa taimissa on niin pieni, että oikeastaan suurin ja tärkein syy panna siemeniä purkkiin on kasvun ihmeestä iloitseminen. Kevään koittaessa mielen vain valtaa se tunne, että on pakko alkaa hypistellä siemenpussia ja tehdä järjettömiäkin kylvöjä, eikä järki aina pysty tätä tunnetta voittamaan.

Suosi lajikkeita, joita ei saa valmiina taimina

Tavalliselta torilta tai taimimyymälästä löytyvät yleisimmät kasvit ja lajikkeet, mutta erikoisuuksia halajavan on kasvatettava kasvinsa itse siemenistä. Jos haluaa kokeilla viittäkymmentä erilaista tomaattilajiketta, ei auta muu kuin kasvattaa itse. Itse en ole omissa viljelyksissäni vielä niin pitkällä, että peruslajikkeet eivät riittäisi, mutta voin kyllä hyvin kuvitella, että puutarhahulluus vie vielä tulevaisuudessa siihenkin suuntaan.

 

Sain muuten tänä vuonna omat esikasvatteluni hyvään vauhtiin, kun keksin tuoda olohuoneen ikkunan eteen vanhan pöydän pihavarastosta. Pöytä ei sovi lainkaan sisustukseen, enkä edes tykkää tuosta oranssista väristä, mutta ai että siinä on hyvin tilaa kasvattaa kaikenlaista. Tämä taitaa olla ensimmäinen vuosi, kun tuntuu, että taimet eivät ole minkään tiellä. Saan kokonaan keskittyä kasvattamisesta nauttimiseen, ja mikäs sen mahtavampaa!

Lue lisää

4 comments

  1. Mä en edes haaveile taimien kasvatuksesta, koska meidän kissa, huoh. Se myllää kaikki mullat! Yhden kerran kylvin basilikaa ja persiljaa, mutta koko kasvatuskausi oli sellaista varjelua, etten ihan heti lähde uusimaan.:D Onneksi on eläkkeellä oleva puutarhahullu tuttavana, sieltä saa joka kevät taimia niin paljon kun haluaa. Se itsekasvatuksen fiilis kyllä vähän kärsii, mutta minkäs teet..

    1. No onpas tylsää jos kissa on noin villiksi heittäytynyt. Meilläkin on kissa, mutta se ei kyllä ole yhtään kiinnostunut mun kasvatuksista. Tosin pidän niitä nyt olohuoneessa, jonne kissa ei yleensä pääsekään, muttei kyllä muutenkaan mylläisi. Onneksi sulla on taimiasiat kuitenkin kunnossa 🙂

  2. Kevät kyllä aina herättää kasvatusinnostuksen, vaikka kuinka olisi päättänyt, että ei enää ensivuonna, koska sitä ikkunatilaa on vähän. Joten laitan siemeniä multaan vasta huhtikuun loppupuolella, siis nopeakasvuisia lajeja. Pyrin laittamaan 2-3 siementä ruukkua kohti ja sitten kun kasvavat, nypin ylimääräiset taimet pois, tai jaan. On se vaan niin mukava istuttaa ulos itsekasvatettuja taimia, tai vaihtaa niitä tuttujen kanssa.

    1. Vaihtaminen tuttujen kanssa onkin kyllä fiksu ajatus, pitäisi ehkä joskus mennä johonkin taimenvaihtotapahtumaankin niin saisi laajemmin uusia taimia tilalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.